Vi firar dokumentfrihetsdagen!

Logo Document Freedom Day
Logotyp för Documentfrihetsdagen. Licens CC-BY-SA

Lördag 29 mars gick föreningen Friposts årliga arrangemang för Dokumentfrihetsdagen av stapeln, och som vanligt var Friprogramvarusyndikatet på plats för att prata om vikten av fri programvara och öppna standarder.

Dokumentfrihetsdagen är ett internationellt evenemang initierat av Free Software Foundation Europe (FSFE) för främjandet av icke-proprietära alternativ till IT-jättarnas format. Vad menas då med att en programvara är proprietär? Och varför spelar valet av format någon roll för dig som användare?

Tillsammans med proprietära programvaror kommer alltid restriktioner kring hur du kan använda, modifiera eller kopiera. Du som användare saknar med andra ord de grundläggande friheter som finns med fria programvaror. Falluckorna med detta är många. En vanlig konsekvens är så kallad leverantörsinlåsning, det vill säga att du som användare blir låst vid en viss leverantör på grund av bristande interoperabilitet. Du lägger också din privata information i händerna på aktörer som kan sälja den vidare till tredje parter.

Utvecklingen av fria programvaror är en kollektiv process där du som användare kan vara med och bidra genom att rapportera när du stöter på buggar eller andra problem. Här gäller det att uttrycka sig på ett så specifikt sätt som möjligt istället för att använda sig av svepande formuleringar. Med hjälp av den feedback som vi fick in från förra årets dokumentfrihetsdag har vi exempelvis lyckats reproducera och fixa problem i våra programvaror som nu gynnar alla användare. Tillsammans är vi starka!

Genom att gå över till fria programvaror slipper du oroa dig för detta, och den goda nyheten är att det inte behöver vara särskilt komplicerat! En bra början kan vara att sluta namnge en specifik funktion utifrån program, format eller tjänst. Du kan också komma i gång med att byta ut enklare programvaror som exempelvis textredigerare innan du går över till mer komplexa lösningar.

Vi på Friprogramvarusyndikatet erbjuder ett brett utbud av fria tjänster, allt ifrån en peertube-plattform för videodelning till kontorspaket för gemensam redigering. Vill du veta mer om hur din organisation kan gå över till fria format? Skriv till oss via vårt kontaktformulär.